News Technologie

Nejnovější iPhone: Co můžeme očekávat a jaký bude cenový strop?

V posledních dnech se objevuje čím dál více informací o nejnovějším iPhonu, který by měl být představen na tradiční Apple keynote 12. září. Přinášíme vám shrnutí těch nejdůležitějších novinek a spekulací.

USB-C Thunderbolt: Konec éry Lightning konektorů

Apple musel přijmout evropské nařízení o umístění USB-C portů pro nabíjení, kterým musí být vybaveny všechny telefony prodávané na území Evropské unie. To znamená, že nové iPhony pravděpodobně opustí dosavadní Lightning konektory a nahradí je univerzálnějším řešením. Spekuluje se o tom, že Apple vybere USB-C Thunderbolt, což by umožnilo rychlejší nabíjení a přenos dat.

Překráčení hranic ceny: Kam až to půjde?

Ceny iPhonů patří mezi nejvyšší na trhu chytrých telefonů, a to jak v České republice, tak ve světě. Nyní se zdá, že společnost ještě zvýší ceny svých nejnovějších modelů. Na jednu stranu to může být dáno vyššími náklady na výrobu a vývoj, na druhou stranu jde o strategii zacílenou na luxusní segment trhu.

  • Aktuálně nejdražším smartphonem je Galaxy Z Fold5 s cenou 53 990 Kč za 1TB paměťovou variantu.
  • Nejnovější iPhone by však mohl překonat i tuto hranici.

Otázkou zůstává, jaký bude cenový strop pro nové iPhony a kolik zákazníci budou ochotni za ně utratit. Zdá se, že Apple si je vědom své silné pozice na trhu a očekává, že fanoušci značky nebudou váhat utratit za nové modely i vyšší sumy.

Zlepšení fotoaparátů a další inovace

Kromě změny konektorů a možných cenových změn můžeme u nejnovějšího iPhonu očekávat také zlepšení fotoaparátů, které jsou již tradiční součástí každé nové generace. Je pravděpodobné, že se dočkáme lepšího zoomu, širšího úhlu záběru nebo dokonce inovativních funkcí, jako je například vnitřní selfie kamera skrytá pod displejem.

Porovnání s konkurencí: Pixel dává iPhonu lekci v překládání

Google nedávno v reklamě ukázal svůj telefon Pixel 7 Pro ve srovnání s iPhone 14 Pro a vysmíval se nedostatečným překladatelským schopnostem iPhonu. I když jde o marketingovou hru, může to naznačovat, že konkurence se nezastavuje a Apple bude muset držet krok s inovacemi a zlepšováním svých služeb, aby si udržel své postavení na trhu. Co tedy můžeme od nejnovějšího iPhonu očekávat? Určitě změny v oblasti konektorů a pravděpodobně vyšší ceny. Zároveň se můžeme těšit na další technologické novinky a zlepšení, které budou muset čelit sílící konkurenci ze strany ostatních výrobců chytrých telefonů.