News

Dvojitý impaktní kráter na Měsíci

Záhada se prohlubuje, coom je to za objekt, který loni 4. března havaroval na Měsíci. Aby to bylo ještě kplikovanější, analýza nových snímků sondy NASA Lunar Reconnaissance Orbiter, pořízených koncem května, místa dopadu odhalila, že vytvořený kráter bude dvojitý, což je mezi podobnými událostmi bezprecedentní konformace.

Možná si vzpomínáte na tu raketu, která se zřítila na Měsíc loni 4. března. Původně se říkalo, že jde o druhý stupeň rakety Falcon 9 společnosti Space X , uvězněný v gravitačním systému Země-Měsíc, ale skončil na chaotické oběžné dráze kvůli malému množství zbývajícího paliva, pak NASA stáhla a řekla, že se pravděpodobně jedná o stupeň Čínská lunární mise Chang’e 5-T1 . Původ však nebyl nikdy potvrzen.

Ať už to bylo jedno, druhé nebo ještě další těleso, Lunar Reconnaissance Orbiter NASA následně lokalizoval výsledný kráter na odvrácené straně Měsíce. Překvapivě je však kráter ve skutečnosti tvořen dvěma krátery , jedním východním (18 metrů v průměru) a jedním západním (16 metrů v průměru).

Tento dvojitý kráter vede vědce k dalším pochybnostem o povaze dopadajícího tělesa: ve skutečnosti by mohl naznačovat, že těleso rakety mělo na každém ze svých konců velké hmotnosti. Vyčerpaná raketa má typicky koncentrovanou hmotu na konci motoru, zatímco zbytek stupně sestává hlavně z prázdné nádrže.

Studium fyziky dopadu by proto mohlo být zásadní pro objasnění toho, co se stalo loni v březnu. Žádný jiný dopad raketového tělesa na Měsíc dosud nevytvořil dvojité krátery. Čtyři krátery Apollo S-IVB měly poměrně nepravidelný profil a byly mnohem větší (více než 35 metrů) než každý z dvojitých kráterů.